Υλικά:
1 σακουλάκι κεχρί
1 κούπα γάλα αμυγδάλου
1/2 κούπα γάλα καρύδας
1,5 κ.σ. μέλι
2 κ.γ. σιρόπι αγαύης
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/3 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1/3 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο (του πηγαίνει πάρα πολύ!)
2 κ.σ. chips καρύδας
τριμμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φιστίκι Αιγίνης κτλ.)
Εκτέλεση:
1. Αρχικά σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το κεχρί μαζί με νερό σε αναλογία 1:2. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κεχρί να μαγειρευτεί μέχρι να πιει όλο το νερό, περίπου 7-10 min. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε μία κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο. Όταν το κεχρί είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά.
2. Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το μαγειρεμένο κεχρί, το γάλα αμυγδάλου, το γάλα καρύδας, το μέλι, το σιρόπι αγαύης, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, την κανέλα, το κάρδαμο και τα chipsκαρύδας. Ανακατεύω πολύ καλά το μείγμα να διαλυθεί καλά το κεχρί. Μόλις φθάσει σε βρασμό χαμηλώνω τη φωτιά και το αφήνω να σιγομαγειρευτεί για περίπου 8-10 min μέχρι να διαλυθεί σχεδόν το κεχρί και να γίνει ένας ομογενοποιημένος χυλός. Στο ενδιάμεσο ανακατεύω με μία κουτάλα το μείγμα για να μην κολλήσει.
3. Όταν ο χυλός είναι έτοιμος τον αποσύρω από τη φωτιά. Τον σερβίρω με τριμμένους ξηρούς καρπούς, chips καρύδας και πασπαλίζω με μέλι και κανέλα.
Καλή απόλαυση!
Πηγή: https://zea.gr/xylos-apo-kexri/