Υλικά 

½ κούπα ελαιόλαδο 

1 κουταλιά βούτυρο 

¾ κούπας καστανή ζάχαρη 

1 μέτριο αυγό 

2-3 κουταλιές χαρουπόμελο (ή μέλι) 

½ κούπα χυμό πορτοκαλιού 

1 κούπα νιφάδες βρώμης (τύπου κουάκερ) 

1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν 

½ κουταλάκι αλάτι 

½ κούπα σταγόνες σοκολάτας ή ½ κούπα χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς 

(καρύδια ή φουντούκια) και 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα. 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τις νιφάδες βρώμης , το μπέικιν το αλάτι και τη 

σοκολάτα ή τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα. 

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ του χεριού ή ανακατεύουμε με το χέρι τη ζάχαρη με το 

ελαιόλαδο και το βούτυρο και το αυγό . Προσθέτουμε το χαρουπόμελο και το χυμό 

πορτοκαλιού . 

Όταν γίνουν σαν πηκτή κρέμα (η ζάχαρη δεν λιώνει εντελώς στο ελαιόλαδο) 

προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα. 

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί κανένα δεκαπεντάλεπτο. Ανάβουμε το φούρνο στους 

190 βαθμούς. Σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί βγάζουμε κουταλιές από το μείγμα. 

Η ζύμη δεν απλώνει σχεδόν καθόλου όσο είναι άψητα. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους 

γιατί απλώνουν. 

Ψήνουμε τα μπισκοτάκια μας στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά (ή μέχρι να χρυσίσουν 

και οι πάτοι τους) στον προθερμασμένο φούρνο μας. 

Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα φυλάξουμε σε κουτί μπισκότων. Τα απολαμβάνουμε με 

καφέ, γάλα ή αναψυκτικό. 

 

Πηγή: https://www.cretangastronomy.gr/2015/10/cookies-elaiolado-xaroupomelo/